‘De Nieuwe App Threads van Meta daagt Twitter uit en verhit de strijd tussen Zuckerberg en Musk’

De langverwachte nieuwe app van de social media gigant “Meta” is een feit! Threads, zoals de app genaamd is, lijkt op het eerste gezicht sterk op zijn concurrent Twitter, wat onder leiding van Elon Musk de laatste tijd behoorlijk wat kritiek heeft gekregen.

De lancering van Threads heeft dan ook voor flink wat ophef gezorgd, vooral tussen de twee topmannen achter de apps: Mark Zuckerberg en Elon Musk.

Maar wat maakt deze nieuwe app zo interessant?

Deze app lijkt in veel opzichten op Twitter. Het is namelijk gebaseerd op tekstuele conversaties, iets waar Instagram en Facebook zich duidelijk al jaren niet meer op richten. Toch wilt meta met deze nieuwe app voornamelijk richten op tekstueel gebruik. Je kunt wel gebruik maken van foto’s of video’s, maar het krijgt absoluut niet dezelfde vorm als instagram en Facebook.

 

Platformen gebaseerd op conversatie

Wat houden deze text-based platformen precies in? Deze apps lijken in veel gevallen op gemeenschappen waar mensen met gelijke interesses (of juist niet) met elkaar kunnen discussiëren. Net zoals op Twitter kun je met deze app op de hoogte blijven van alle dagelijkse ontwikkelingen.
Waar je ook in geïnteresseerd bent, je kunt met deze app gemakkelijk in contact komen met de maker van het bericht. Je kunt er bijvoorbeeld op reageren en daarbij kun je ook nieuwe volgers creëren voor jezelf. Op die manier kun je een echte community opbouwen met mensen die dezelfde ideeën en meningen hebben.

Twitter vs. Threads

“Hoewel de twee platformen veek op elkaar lijken zijn er wel degelijk verschillen.”

1. Geen direct message functies op Threads

In tegenstelling tot Twitter heeft Threads momenteel nog geen dm-functie. Dit zorgt ervoor dat de gebruikers van het platform de gesprekken volledig gevoerd zullen worden op de tijdlijn van het nieuwe social media platform. Maar dit zorgt er wel voor dat mensen in sommige gevallen vanaf het platform naar Instagram DM gaan om het gesprek daar verder voort te zetten. Ook biedt het minder waarde voor de bedrijven die hun klanten iets verkopen door “DM voor prijzen”
Maar voor vele gebruikers zal het een enorme opluchting zijn, een conversatie platform waar het gesprek enkel in het openbaar plaatsvindt.

2. Geen web versie mogelijk op Threads

Alle links, klikbare profielen en content zijn wel te zien via het internet; er is echter geen mogelijkheid om actief gebruik te maken van de app via het internet. Op dit moment is Threads alleen beschikbaar via de app, die te verkrijgen is in de App Store en Google Play. Bovendien biedt Threads gebruikers geen mogelijkheid om in te loggen via het internet. In tegenstelling tot Twitter, geeft het gebruikers volop de kans om te tweeten via de webversie.

3. Meer karakters te gebruiken op Threads

Op Threads hebben gebruikers geen ongelimiteerde mogelijkheid aan tekst, maar het geeft wel veel meer speelruimte dan het aantal “characters” op Twitter. Op Twitter kunnen mensen zonder een abonnement voor €8,- per maand namelijk maar gebruik maken van 280 tekens terwijl dit op threads 500 tekens bedraagt zonder abonnement.
“Deze ontwikkelingen heeft bij de Twitter gebruikers tot verontwaardiging geleid en wordt niet goed ontvangen bij veel gebruikers.”

4. Geen zoekfunctie. Trends en Tabs

Twitter geeft de bezoekers verschillende opties zoals:
Zoekfunctie: Het zoeken naar bepaalde onderwerpen, waardoor het bijna werkt als een zoekmachine.
Geen trends: Ook heeft het nieuwe platform geen trend opsomming waar je kunt zien wat er op dat moment speelt. Deze optie geeft Twitter wel waardoor mensen het gevoel hebben dat ze altijd up-to-date zijn over de laatste ontwikkelingen
Het platform geeft dus geen mogelijkheden om bepaalde trends en onderwerpen op te zoeken waar je in kunt mengen. Wel geeft het de optie om andere accounts en mensen op te zoeken.

5. Je kunt het account niet deleten

Yep, dat lees je goed… Het is nu nog niet mogelijk om je account te verwijderen zonder ook het gekoppelde Instagram-account te verwijderen. Maar daarentegen kun je het Threads-account wel deactiveren, waardoor het onzichtbaar wordt en niet meer gebruikt kan worden. De CEO (Adam Mosseri) van Instagram geeft aan dat ze momenteel bezig zijn met een optie waarmee gebruikers alleen een Threads-account kunnen verwijderen.

“To clarify, you can deactivate your Threads account, which hides your Threads profile and content, you can set your profile to private, and you can delete individual threads posts – all without deleting your Instagram account. Threads is powered by Instagram, so right now it’s just one account, but we’re looking into a way to delete your Threads account separately,”

Instagram CEO, Adam Mosseri

 

6. Geen hashtags

Misschien is Threads wel een van de enige social media platformen waar geen gebruik wordt gemaakt van hashtags. Op Twitter maken gebruikers volop gebruik van hashtags, deze zorgen er ook voor dat content gemakkelijk gevonden kan worden en er trends ontstaan.

 

7. Tijdlijn op basis van Algoritme

Gebruikers van Threads kunnen zelf niet bepalen welke content ze te zien krijgen. Het wordt puur gegenereerd door de algoritmes van Meta. Dit betekent dat je tijdlijn gevuld zal zijn met gebruikers die je niet per se volgt. Maar ook hier werken de makers van de app hard aan. Er wordt gewerkt aan een optie waarmee jij een tijdlijn kunt creëren die op maat gemaakt is voor jou!